Victorian Apartment, Ambleside

This project involves the modernisation and opening up of a ground floor apartment, converted in 1988 into two apartments which were then combined into a single unit prior to completion with a very claustrophobic and convoluted layout.

The project involves opening up the central area of the apartment, removing as far as possible all 1980s interventions to restore as much of the splendour of the original Victorian vicarage as possible.  The original vicarage entrance is to be re-opened to provide a grand entranceway to the apartment, and new French doors give a direct connection to the large garden from the living room.  A new open plan kitchen dining space creates a central hub for the apartment, from which each of the three bedrooms and living room can be accessed.  Replacement sliding sash timber windows, insulated wall lining and a new heating system in the form of an air source heat pump will help minimise energy use.

Work is expected to be carried out in summer 2020.

RURAL STUDIO

ARCHITECTURE

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
arb_logo_black.png
RIBA logo for website.png

©2020 by Rural Studio Architecture